Ala Carte

 

I väntan på vår nystart LAGMARKS HÖRNA
har vi en begränsad sommarmeny under tiden.

 

Under perioden 14 juni till 15 juli

Kan ni njuta av fotbolls VM i vår nya supermysiga
uteservering.

 

VM meny

Ljummensallad, grönsaker toppad med

Pilgrimsmusslor, saffran och vitlöksbakade musslor, räkor och grillad lax

Eller

Olika sorters kött och färskkorvar

295:-

 

Ostron 35:- st

 

VM-Champagne Billecarte-Salmon 495:-/flaska 10 cl 75:-

 

4 rätters sommarmeny

2 valfria Gourmetas
Soppa på hummer, sjötunga, lax
Gödkalvrygg, svamp, kronärtskocka
Choklad smulor, jordgubbsorbet, rabarber, pannacotta

495:-

Huvudrätter – svenska klassiker

Gravad lax med dillstuvad potatis - 175:-

Köttbullar, gräddsås, lingon, gelé, pressgurka - 145:-

Skånsk äggakaga med fläsk och lingon - 145:-

 

Huvudrätter - burgare

Halloumi, tomater, bbq-dressing, brioche, ost, pommes - 195:-

Högrev, oxbringa, tomater, bbq-dressing, brioche, ost, pommes - 195:-

 

Vegetariskt
Sallad med varma och kalla grönsaker 245:-

Pasta med olika svampar efter säsong 245:-

 

Gourmetas
Välj mellan olika Gourmetas varav 5 st är vegetariska
3 st 99:- 5 st 155:-

  VID ALLERGIER VÄNLIGEN KONTAKTA PERSONALEN 

Helsingborgs Dagblad ”Krogen” har recenserat Lagmark Gastronomi

Helsingborgs bästa restaurang 2017

Mat, service och prisvärdhet 14 poäng av 15 möjliga.

 

Restaurang Lagmark vid Sundstorget i Helsingborg har blivit något utav en klassiker i den lokala krogvärlden, enligt krogrecensenten.

Restaurangen vid Sundstorget, som Torbjörn Lagmark startade för fjorton år sedan, har blivit en klassiker i Helsingborgs krogvärld. Mest känd för sina tapas, som i Lagmarks tappning kallas ”gourmetas” i betydelsen smårätter där det svenska smörgåsbordet möter Medelhavsländernas kök.

 

Sedan starten har rörelsen hunnit expandera, krympa och delvis flytta. Men smårätterna är fortfarande i centrum – på menyn och genom dem som kan köpas över disk i bardelen.

Vi testar restaurangen och läser igenom menyn medan sorlet stiger från den angränsande baren och borden fylls på med gäster. Restaurangens inredning är stilren och prydlig, men inte särskilt mysig och lokalen förstoras av en spegelvägg. Gäster utan starka egocentriska drag kan se upp med bordsvalet om de inte vill se sig själva äta sig igenom en sjurättersmeny.

 

"Mat- och skaparglädje med hög klass", skriver krogrecensenten.

 

Den första känslan av menyns olika paketlösningar och tillägg är lite som att boka flyg eller välja tv-leverantör. Men med kunnig hjälp av personalen är det enkelt att beställa måltider som passar olika preferenser. Ett extra plus för menyns vinförslag och utförlig information om vinerna.

Rekommendationen är minst fyra smårätter, men de större föreslagna menyerna känns som bra val om man vill ha den riktiga matupplevelsen. Kombinera gärna med ett vinpaket för att hinna smaka flera sorters vin.

 

Det serveras en Sauvignon Blanc för 90 kronor (10 cl) till den första rätten, vilket är talande för Lagmarks stil. I grunden klassiska rätter tillförs stora mått av lekfullhet och fantasi – matglädje, helt enkelt.

Rödbetor och getost (95 kronor) som med Lagmarks tvist blir tre sorters rödbetor: hackade, sorbet och gelé. En vacker rätt att se på och härliga smaker när friska rödbetor möter en mild kräm av getost som ramats in med ostflarn på högkant. Samma spännande kontraster bjuds i rätten som består av ett låg tempererat ankägg, forellrom och rökt röding.

 

Lekfullhet och fantasi är vad som genomsyrar Krogens restaurangbesök. 

Och så där fortsätter det med väl avvägda och kontrastrika smårätter som serveras i lagom takt. Till en superb hummerbisque för 150 kronor dricker vi en matchande Chardonnay 2014 från Hamilton Russel (100 kronor för 10 cl). Med ett glas italienskt rödvin, Magari 2012 för 110 kronor (10 cl), avslutas middagen med aftonens skånska kött (150 kronor) som består av kronhjort, oyster svamp och en - för den lekfulla effektens skull - potatis skulpterad som en svamp.

De flesta i vårt sällskap nöjer sig med kaffe efter maten, men börjar ångra sig när bordet intill beställt överraskningsdessert (295 kronor för två personer).

 

Bordet rensas för ett ark guldfärgad kartong som det placeras en pensel på. Den får ligga där ett tag för att skapa förväntan tills krögaren själv kommer ut med efterrättens byggstenar, målar med chokladsås på kartongen och konstruerar en Instagram-vänlig dessert med glass, färska bär och till sist garneras skapelsen med chokladstrån.

Just det greppet är lite som hela besöket på Lagmark - en matupplevelse serverad med mycket värme och fantasi.

Gourmetas

Tisdag-lördag från 11.30
Söndagar från 13.00

Torbjörn Lagmark skapade Gourmetaskonceptet (Går-me-tas) till invigningen av Gourmetasbaren i Helsingborg 2003, som en modern hyllning till vårt smörgåsbord. Nu, 16 år senare har de etablerat sig som Helsingborgs egna Tapas.

 3 valfria 99:-

5 valfria 155:-

Lunch tisdag-fredag 4 valfria 110:-