Ala Carte

 

Ala Carte

Vår matlagning är en hyllning till det svenska köket, gärna närproducerat, vi utgår från att

”Grönsaken är huvudsaken” vilket gör att ni kan välja nästan alla rätter vegetariska eller med protein.

 

Förrätter / Mellanrätter

3 valfria Gourmetas 99:- 5 valfria Gourmetas 155:-

 

Fattigmans sparris (Svartrot), säsongens svampar i olika texturer, vaktelägg 155:-

Pricken över i, att komplettera med marinerad oxfilé a la Lagmark 195:-

 

Risoni Diablo pomodoro, tomat, chili, rödlök, stjälkselleri 125:-

 

Rödbetsfantasi 155:-

 

Selleripanacotta, mandelpotatis, rödlök, tomat 145:-

Utsökt att toppa med friterad ansjovis 175:-

 

Huvudrätter

 

Kronärtskocka

Kronärtskocka, jordärtskocka, mandelpotatis, tomat, stjälkselleri, rödlök 195:-
Krönt med halstrad fjällröding och forellrom 295:-

 eller

Magiskt med gödkalvinnerfilé och osso bucu 295:-

 

Pasta (Vi gör den gärna glutenfri och vegansk)

Papardelle, säsongens svampar 170:-
Testa med ett regn av knaperstekt fläsk 195:-

 

Ljummen sallad på varma och kalla grönsaker

Vegetarisk: Grönsaker, bönor, mollegryn, olika nötter/fröer, travanicikroketter - 175:-

Grillad torskfilé, chilimarinerade räkor, sjögräskaviar - 295:-

Mixed grill - Kalvfilé, lamm, anka, färsk korv 295:-

 Vid allergier vänligen kontakta personalen

 

Avsmakningsmenyer

 

 

Grönsaken är huvudsaken i 9 serveringar

Rätterna kan innehålla ägg och ost i övrigt helt veganskt

 

Tre olika Amuse Bouche

 

3 rätter på säsongens grönsaker och rotfrukter som passar till vittvin,

samt 2 till rött vin samt att ni kan välja på utvalda ostar eller dessert

795:-

1 glas Champagne 3 glas vitt 2 glas rött 1 glas sött vin (695:-)

 

 

 

4 rättersmeny

3 valfria Gourmetas

Aftonens fisk & skaldjursrätt

Aftonens kötträtt med säsongens tillbehör

Aftonens dessert eller tre utvalda ostar

495:-

2 glas husets vita och 1 glas husets röda (225:-)

 

9 ”hitte-på”- rätter

Tre olika Amuse Bouche

 

3 rätter som passar till vitt vin, 2 som passar till rött samt att ni kan välja på utvalda ostar eller dessert

795:-

1 glas Champagne 2 glas vitt 2 glas rött 1 glas sött vin (695:-)

 

Vinprovningsmeny
Tre olika Amuse Bouche - Champagne

Halstrad Anklever – Sauternes

Rödbetsfantasi - Sauvignon blanc

Skaldjurssoppa – Aftonens vita

Aftonens kött - Rött 1.

Aftonens kött - Rött 2.

Tre olika ostar med 3 olika viner

1 495:- inkl vin

 

 

Denna meny måste bokas i förväg

Amus bouche meny i 17 serveringar

Amuse bouche betyder roa munnen och här
spänner vi bågen i världsklass

3 rätter till Champagne

3 rätter till Aftonens vita 1.

3 rätter till Aftonens vita 2.

3 rätter till Aftonens röda 1.

3 rätter till aftonens röda 2.

3 olika ostar med 3 olika viner

Aftonens dessert till aftonens dessertvin

2 495:- / kuvert inkl vin

OBS! Denna meny måste samtliga vid bordet njuta av.
Minimum 4 personer max 10 personer vid samma bord

Sittning endast 18.00

 

 

VID ALLERGIER VÄNLIGEN KONTAKTA PERSONALEN


 

Helsingborgs Dagblad ”Krogen” har recenserat Lagmark Gastronomi

Helsingborgs bästa restaurang 2017

Mat, service och prisvärdhet 14 poäng av 15 möjliga.

 

Restaurang Lagmark vid Sundstorget i Helsingborg har blivit något utav en klassiker i den lokala krogvärlden, enligt krogrecensenten.

Restaurangen vid Sundstorget, som Torbjörn Lagmark startade för fjorton år sedan, har blivit en klassiker i Helsingborgs krogvärld. Mest känd för sina tapas, som i Lagmarks tappning kallas ”gourmetas” i betydelsen smårätter där det svenska smörgåsbordet möter Medelhavsländernas kök.

 

Sedan starten har rörelsen hunnit expandera, krympa och delvis flytta. Men smårätterna är fortfarande i centrum – på menyn och genom dem som kan köpas över disk i bardelen.

Vi testar restaurangen och läser igenom menyn medan sorlet stiger från den angränsande baren och borden fylls på med gäster. Restaurangens inredning är stilren och prydlig, men inte särskilt mysig och lokalen förstoras av en spegelvägg. Gäster utan starka egocentriska drag kan se upp med bordsvalet om de inte vill se sig själva äta sig igenom en sjurättersmeny.

 

"Mat- och skaparglädje med hög klass", skriver krogrecensenten.

 

Den första känslan av menyns olika paketlösningar och tillägg är lite som att boka flyg eller välja tv-leverantör. Men med kunnig hjälp av personalen är det enkelt att beställa måltider som passar olika preferenser. Ett extra plus för menyns vinförslag och utförlig information om vinerna.

Rekommendationen är minst fyra smårätter, men de större föreslagna menyerna känns som bra val om man vill ha den riktiga matupplevelsen. Kombinera gärna med ett vinpaket för att hinna smaka flera sorters vin.

 

Det serveras en Sauvignon Blanc för 90 kronor (10 cl) till den första rätten, vilket är talande för Lagmarks stil. I grunden klassiska rätter tillförs stora mått av lekfullhet och fantasi – matglädje, helt enkelt.

Rödbetor och getost (95 kronor) som med Lagmarks tvist blir tre sorters rödbetor: hackade, sorbet och gelé. En vacker rätt att se på och härliga smaker när friska rödbetor möter en mild kräm av getost som ramats in med ostflarn på högkant. Samma spännande kontraster bjuds i rätten som består av ett låg tempererat ankägg, forellrom och rökt röding.

 

Lekfullhet och fantasi är vad som genomsyrar Krogens restaurangbesök. 

Och så där fortsätter det med väl avvägda och kontrastrika smårätter som serveras i lagom takt. Till en superb hummerbisque för 150 kronor dricker vi en matchande Chardonnay 2014 från Hamilton Russel (100 kronor för 10 cl). Med ett glas italienskt rödvin, Magari 2012 för 110 kronor (10 cl), avslutas middagen med aftonens skånska kött (150 kronor) som består av kronhjort, oyster svamp och en - för den lekfulla effektens skull - potatis skulpterad som en svamp.

De flesta i vårt sällskap nöjer sig med kaffe efter maten, men börjar ångra sig när bordet intill beställt överraskningsdessert (295 kronor för två personer).

 

Bordet rensas för ett ark guldfärgad kartong som det placeras en pensel på. Den får ligga där ett tag för att skapa förväntan tills krögaren själv kommer ut med efterrättens byggstenar, målar med chokladsås på kartongen och konstruerar en Instagram-vänlig dessert med glass, färska bär och till sist garneras skapelsen med chokladstrån.

Just det greppet är lite som hela besöket på Lagmark - en matupplevelse serverad med mycket värme och fantasi.

Gourmetas

Tisdag-lördag från 11.30
Söndagar från 13.00

Torbjörn Lagmark skapade Gourmetaskonceptet (Går-me-tas) till invigningen av Gourmetasbaren i Helsingborg 2003, som en modern hyllning till vårt smörgåsbord. Nu, 16 år senare har de etablerat sig som Helsingborgs egna Tapas.

 3 valfria 99:-

5 valfria 155:-

Lunch tisdag-fredag 4 valfria 110:-

 

 Burgare

Haloumi, tomater, bbq-dressing, brioche, ost, pommes 195:-

Högrev, Tomater, bbq-dressing, brioche, ost, pommes, 195:-

  

Svenska klassiker

Dillstuvad potatis, gravad lax 175:- eller isterband 145:-

Torskfilé, Skånsk senapssås 175:-

Stekt strömming, potatismos, lingon 145:-

Skånska köttbullar, gräddsås, lingon, pressgurka 145:-

Skånsk äggakaga, fläsk, lingon 145:- (25 minuter)

eller

Med grillade grönsaker och Lingon 145:-(25 minuter)